Skip to content

BAR voorkomt overvolle containers met dynamische routeplanning van TWS

BAR-Afvalbeheer is de afvalinzamelaar van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk en maakt sinds een jaar optimaal gebruik van ENEVO, een systeem voor ‘dynamische route-inzameling’. “We zijn met Total Waste Systems om de tafel gegaan om te kijken waar zij ons konden ondersteunen. Eén wens die we hadden was inzameloptimalisatie. Door het gebruik van ENEVO is onze inzameling logischer, duidelijker en efficiënter. Hier hebben we elkaar echt in gevonden en enorme stappen gemaakt,” vertelt Reinier Brouwer, Operationeel Manager bij BAR-Afvalbeheer.

De route die afvalinzamelaars rijden wordt met het systeem van ENEVO gebaseerd op de vulgraad van containers. Door middel van slimme sensoren in de containers worden alleen de bakken geleegd die ook écht (bijna) vol zitten. “Onze prioriteit ligt bij goede service”, vertelt Brouwer. “Onze vraag aan Total Waste Systems was of het systeem van ENEVO zo ingericht kon worden, dat onze containers eerder geleegd worden, dan het systeem zelf nodig vindt. Op die manier weten we 100 procent zeker dat containers nooit overlopen. Volle containers zorgen namelijk voor veel klachten van inwoners. Daarnaast zetten mensen hun volle vuilniszak naast de bakken als de container vol is, wat weer zorgt voor zwerfafval. Eén volle container kost ons uiteindelijk ontzettend veel werk.”

Geen overvolle containers, geen zwerfaval en minder klachten
Total Waste Systems heeft samen met ENEVO aan een paar knoppen gedraaid, waardoor het voor BAR-Afvalbeheer mogelijk is, containers met een lagere ‘vulgraad’, te ledigen. In de praktijk werpt het nieuwe systeem zijn vruchten af voor zowel BAR-Afvalbeheer, de gemeenten en haar inwoners. “Geen enkele dag hebben we nog volle containers. Hierdoor zijn het aantal ‘naast plaatsingen’, zoals wij dat noemen, aanzienlijk verminderd. Je levert misschien iets in op efficiëntie door de containers eerder op te halen dan wanneer ze helemaal vol zitten, maar er komen veel minder klachten binnen van inwoners. Ook is het frontoffice in de ochtend niet eerst twee uur bezig met volle containers door te geven aan uitvoering. Het zorgt voor minder druk binnen de organisatie en schonere gemeentes. Total Waste Systems heeft goed naar onze specifieke wensen geluisterd en dit mogelijk gemaakt,” zegt Brouwer.

Met minder wagens, méér afval inzamelen
De chauffeurs van BAR-Afvalbeheer waren in het begin huiverig, maar zien inmiddels in dat het systeem echt vóór ze werkt. “Routes waren voorheen absoluut niet efficiënt. Chauffeurs reden heel veel kilometers en zamelden maar weinig afval in. ENEVO plant een efficiënte route, waarbij chauffeurs hun eigen gebied hebben, containers tijdig worden geleegd en actuele ontwikkelingen meegenomen worden. Chauffeurs kunnen de routeplanning blind vertrouwen en gerust de weg op”, vertelt Operationeel Manager, Rob Wijngaards. “Het is wel van groot belang om samen op te trekken met chauffeurs en als leidinggevenden en planners dagelijks actief te werken met dit soort applicaties. Het gaat niet vanzelf! Je zult zelf input moeten geven. Onze leverancier Total waste Systems houdt het ook samen met ons in de gaten en we hebben korte lijntjes met hen”.

Het systeem houdt daarnaast alles overzichtelijk bij, bijvoorbeeld hoe vol containers zijn en wanneer ze geleegd worden. “We krijgen live mee wat er allemaal gebeurt tijdens de routes. Zo kunnen we zien waar chauffeurs zich bevinden en hoe de routes verlopen. We halen meer vuil op dan voorheen, met minder voertuigen. Onze routes zijn nu optimaal ingedeeld, zodat chauffeurs efficiënter rijden en tegelijkertijd minder CO₂ uitstoten,” vult Brouwer aan.

“Valt een feestdag op een doordeweekse dag? Dan hoeven we in het systeem alleen aan te geven wanneer die dag valt en ENEVO plant daar omheen. Een kapotte auto? We halen hem uit de planning en ENEVO plant de beste, nieuwe route. Onze planner hoeft alleen te checken of alles goed verloopt. Het ontzorgt zowel chauffeurs als mensen op kantoor enorm.”

Nieuwe chauffeurs kunnen blind de weg op
De eenvoudige werking van ENEVO zorgt ervoor dat nieuwe chauffeurs snel ingewerkt kunnen worden. “Het is geen probleem als een nieuwe chauffeur het gebied niet kent. Elke vuilniswagen is uitgerust met een tablet die chauffeurs eenvoudig naar de containers navigeert. Chauffeurs kunnen bijhouden wanneer ze containers legen en makkelijk storingen doorgeven. Door de eenvoudige werking van het systeem, kunnen we nieuwe chauffeurs al binnen een uur op pad sturen,” vertelt Wijngaards.

Een nóg efficiëntere toekomst
Zijn er nog dingen die BAR-Afvalbeheer graag ziet in de toekomst? “Zeker weten!”, zegt Brouwer. “We zijn continu opzoek naar waar we kunnen optimaliseren in onze routes. We willen efficiënt én duurzaam rijden. Total Waste Systems staat gelukkig altijd open voor onze vragen en feedback en onderneemt direct actie. Ze koppelen onze wensen terug aan ENEVO om te kijken wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Zo helpen we elkaar en boeken we tegelijk vooruitgang. Een hele prettige samenwerking,” eindigt hij.

Back To Top