Afgelopen zomer hebben benut om een nieuwe informatieve film te maken, ditmaal over Bigbelly. In…
De BUCH gemeenten succesvol van start met dynamische inzameling
Interview met de BUCH, over het succesvol en efficiënt afval inzamelen zonder ervaring van het gebied, dankzij de vulgraadsensoren en de dynamische routeplanning van REEN geleverd door TWS Benelux
De BUCH is een werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Zij vonden dat ze het ledigen van de ondergrondse containers, wat ze hadden uitbesteed aan twee externe partijen, door hun nieuwe schaalgrootte beter zelf konden gaan doen. Waarom niet inbesteden, dacht teammanager afvalinzameling Tessa Meijer. Niet geheel gebruikelijk, maar op 2 januari 2023 was hun eigen afvalinzameling met behulp van het slimme REEN inzamelsysteem dat TWS Benelux levert een feit. Na bijna 2 maanden inzamelen blikt ze samen met supervisor afvalinzameling Stef Conijn terug op de snelle implementatie en het volledig geautomatiseerd dynamisch inzamelen op basis van de gegevens van de geplaatste vulgraadsensoren.
Als gemeente zelf de regie en de uitvoering, in plaats van uitbesteden
De BUCH gemeenten hebben eerst samen een grondstoffenplan opgesteld, aangezien afvalbeheer binnen hun samenwerking een erg belangrijke rol speelt. Het ledigen van de ondergrondse containers in de gemeente Bergen, dat volledig werd uitbesteed aan een externe partij, kon op 1 januari 2023 als eerste worden overgenomen. De inzamelaar ledigde zoals vaak gebruikelijk, de containers in vaste routes en op vaste momenten in de week. Zo zat een container soms op dinsdagen te vol waardoor mensen hun afval naast de container plaatsten en werd hij op andere dagen onnodig geledigd.
“Je bent als gemeente geneigd om dingen uit te besteden die wat ingewikkeld zijn”, vertelt teammanager afvalinzameling Tessa Meijer. “Toch misten we een stuk flexibiliteit bij onze externe partner. Wanneer we graag een extra lediging wilde, zoals tijdens de drukke feestdagen, kon dit niet zomaar. Ik was ervan overtuigd dat we dit zelf veel efficiënter in eigen beheer zouden kunnen doen”, gaat Meijer verder. Na een uitleg over “Het slimme inzamelsysteem van TWS bleek dit erg eenvoudig te implementeren én te gebruiken, zodat we de sprong durfden te wagen om het ledigen van de ondergrondse containers die door de gehele gemeente verspreid staan in te besteden. Daarbij konden we ook rekenen op de juiste begeleiding van TWS.”
Duurzaam én efficiënt afval inzamelen
TWS heeft in de gemeente Bergen 181 vulgraadsensoren van het merk REEN in de ondergrondse containers geplaatst. De vulgraadsensoren houden nauwkeurig bij hoe vol de containers zijn, hoe snel deze vollopen en voorspellen daarbij ook nauwkeurig hoe lang het nog duurt dat deze geleegd moeten worden. Op basis van deze gegevens wordt automatisch in het bijbehorende softwareprogramma REEN Hub het meest efficiëntste inzamelmoment in dynamische routes ingepland of aangepast waar nodig. “Nodeloze ritten kunnen we nu voorkomen door gericht naar de containers te rijden die ook daadwerkelijk vol zijn. De data die de sensoren vergaren, laten zien welke milieuparken in de gemeente effectief gebruikt worden. Zo weten we ook waar het slim is om in de toekomst uit te breiden bijvoorbeeld. We kunnen dankzij de data beter inspelen op het afvalbeheer in onze gemeenten en de behoeften van inwoners,” aldus Meijer.
Dankzij inzicht geen onnodige ‘bijplaatsingen’
Duurzaamheid is een groot speerpunt voor de gemeenten van de BUCH. Hier horen schone wijken natuurlijk ook bij. “Dit is toch de uitstraling van de gemeenten. Bijplaatsingen zijn een doorn in het oog en worden direct gedeeld op sociale media”, gaat Meijer verder. “Dankzij het dynamische planningssysteem van TWS rijden we nu voordeliger én dynamischer en kunnen we de bijplaatsingen voorkomen.”
De vulgraadsensoren van REEN zorgen voor goede inzichten volgens supervisor afvalinzameling Stef Conijn. “Als gemeente kun je ook inspelen op bijzonder momenten, zoals wanneer er een weg wordt afgesloten of op drukke feestdagen, wat tot veel minder bijplaatsingen van afval leidt. Ik kan ook openingstijden van containers instellen, bijvoorbeeld bij scholen, zodat deze alleen op die tijden geleegd worden. Het systeem past hier heel eenvoudig de route op aan, wat tot veiligere situaties leidt. Het is een heel flexibel en eenvoudig te gebruiken systeem, ook voor onze chauffeurs”, vult Conijn aan. De chauffeur krijgt navigatiebegeleiding via de meegeleverde tablet en kan bovendien ook aangeven waarom hij een container niet kon legen en hier een foto bij maken. Deze container komt dan automatisch weer opnieuw op de route zonder daar iets voor te hoeven doen.
Wilt u meer weten over vulgraadsensoren en/of succesvol dynamisch afval inzamelen, neem dan contact met ons op via info@twsbenelux.com of bel +31 165 572999