Skip to content

Nieuwe minicontainers van gerecycled materiaal

Afgekeurde minicontainers worden gerecycled
Wij zijn trots te melden dat het samen met HVC is gelukt om als eerste in Nederland een 100% gerecyclede minicontainer te maken. In een uniek proces worden oude, afgekeurde minicontainers vermalen tot kleine plastic deeltjes. Dit materiaal (recyclaat) wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe minicontainers. HVC werkt hier voor samen met Europlast uit Oostenrijk. Bij Europlast wordt het maalgoed via een speciaal daarvoor ontwikkelde mal hergebruikt tot de nieuwe minicontainer. In Nederland wordt Europlast vertegenwoordigd door Total Waste Systems Nederland BV.

Strenge controles
De minicontainers zijn aan strenge controles onderworpen. Zo is er een nieuwe ‘grabbertest’ ontwikkeld. Met deze test is onderzocht of de minicontainers stevig genoeg zijn om door de automatische armen van de wagen te worden opgetild. De bestaande minicontainers kunnen beschadigd raken tijdens de automatische inzameling. De gerecyclede minicontainers kwamen glansrijk door de test, die is uitgevoerd door de leveranciers van de wagens en leveranciers van de minicontainers.

Nu duidelijk is dat HVC, in samenwerking met partners, haar afgekeurde minicontainers kan hergebruiken, wordt een planning gemaakt welke bakken er als eerste gaan worden vervangen door gerecyclede exemplaren. Naar verwachting worden de eerste gerecyclede minicontainers het tweede kwartaal 2018 in gebruik genomen.

Menno Timmerman, directeur Grondstoffen HVC: “Ik ben er enorm trots op dat we erin zijn geslaagd om onze oude afvalbakken te recyclen. Tot nu toe was dat niet mogelijk zonder de toevoeging van ‘virgin’ materiaal. Samen met gemeenten vragen wij inwoners altijd hun afval zo goed mogelijk te scheiden, zodat de waardevolle grondstoffen die in het afval zitten kunnen worden hergebruikt. Hoe mooi is het dat je je gescheiden afval ook in een gerecyclede afvalbak kwijt kunt?”

Maarten de Jongh, directeur TWS Nederland B.V. is ook trots op het behaalde resultaat. “Wij zijn sinds vele jaren de toeleverancier voor de afvalbakken van HVC. De Nederlandse overheid stimuleert maximaal hergebruik van grondstoffen. Een circulaire afvalbak past daar dus heel goed bij. Ruim een jaar geleden ontstond de gedachte om samen met HVC tot een nieuwe samenwerking te komen. Het transparante en meerjarig partnership met HVC heeft geleid tot deze 100% gerecyclede afvalbak die ook geschikt is voor ‘grabberbelading.”

Back To Top