Asset management en track & trace is uiteraard niet nieuw. TWS Benelux in samenwerking REEN…
Openbare ruimte lijdt helaas opnieuw onder zwaar vuurwerk
Journalist Dick Karten (ook de maker van de foto) van RODI ergerde zich nogal aan de schade die ontstaat in de openbare ruimte door het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk. Hij schreef er een mooi bericht over in de krant n.a.v. van een opgeblazen Bigbelly in Zaanstad. Een bericht waar wij als TWS graag onze medewerking aan verleenden, omdat wij het elke keer weer zonde vinden dat onze openbare ruimte tijdens de dagen rond de jaarwisseling zoveel te maken krijgt met vandalisme.
Door illegaal vuurwerk vernielde Bigbelly levert schadepost van 4500 euro op
KOOG AAN DE ZAAN – De jeugd die het zeer zware vuurwerk in zijn buik stopten, zal ongetwijfeld onder de indruk zijn geweest van het resultaat. Met een forse knal ging de Bigbelly bij het NS station aan de kant van de Stationsstraat in Koog aan de Zaan letterlijk aan flarden. Wat gelijk een schadepost van maar liefst € 4.500 (exclusief BTW) opleverde. Bedankt namens de inwoners van Zaanstad die voor de kosten op mogen draaien.
Het slimme apparaat is duidelijk onherstelbaar vernield. De wanden zijn eraf geblazen en het frame krom geslagen door de luchtdruk. De sensoren van de tere elektronica zijn zelfs uit hun beschermende behuizing geblazen door de knal die tot in de verre omgeving te horen moet zijn geweest.
Peperduur
Staatmeubilair vernielen met vuurwerk blijkt zelfs in een jaar waarin je geen legaal vuurwerk kunt kopen populair. Oké, het blijft natuurlijk leuk een donderslag in een hondendrol te stoppen en die in grote klodders uiteen te zien spatten. Maar zo’n Bigbelly is een peperdure slimme afvalbak waar je gewoon vanaf moet blijven. Het zit vol met sensoren, zodat hij zelf door kan geven of de inwerpopening verstopt is, de deur nog open staat, of andere zaken.
Efficiënt
“Zo kun je dus zelfs zien dat bij de Bigbelly de deur nog open staat, waarschijnlijk omdat deze dan vernield is. Tevens meet een Bigbelly zijn eigen vulgraad. Dit betekent dat hij zichzelf via een handige bijbehorende app meldt wanneer hij geleegd moet worden. De gemeente Zaanstad werkt heel erg efficiënt met de Bigbelly’s en ledigen deze eigenlijk alleen maar als zij zich vol gemeld hebben en besparen daarmee de nodige inzamelkosten”, laat Arnoud Knoeff, Commercieel manager van Total Waste Systems weten.
Steeds slimmere openbare ruimte
De leverancier van de Bigbelly vindt het bijzonder jammer dat dergelijke systemen vernield worden. “De openbare ruimte wordt steeds slimmer en er komen steeds meer van dergelijke mooie intelligente oplossingen. Die lijken weliswaar duur, maar zijn duurzaam. De schade die daarmee gaat ontstaan wordt ook steeds groter en moet worden opgebracht door de gemeenschap. Alles wat er op straat vernield wordt, moet uiteindelijk vanuit het belastinggeld betaald worden. Ik hoop dat de inwoners zich realiseren dat zij uiteindelijk met elkaar zelf de rekening betalen en dat alles wat er op straat staat ook door hen betaald is. Vanuit die gedachtegang zouden we met elkaar wel een beetje zorgvuldiger met dingen kunnen omgaan. Maar helaas is er geen eigenarengevoel.”
Het verbod van legaal – en dus veel minder zwaar vuurwerk – werkt in dit geval dus averechts. Want de schade zou ongetwijfeld stukken minder groot zijn geweest als het was gebleven bij een gewone kwajongensstreek: een rotje in de Bigbelly gooien. Iets wat we overigens niet propageren. Wat uiteindelijk draaien we met z’n allen voor de schade op.