Skip to content

Total Waste Systems wint Europese aanbesteding voor de plaatsing van vulgraadsensoren

Total Waste Systems voorziet alle ondergrondse containers in de gemeente Ridderkerk en Barendrecht van een vulgraadsensoren. De sensoren zorgen voor een vulgraad voorspelling waardoor de dienstverlening richting de inwoners wordt verbeterd en er een meer efficiëntere inzameling  van het huishoudelijk afval plaatsvindt.  

De BAR-Afvalbeheer is verantwoordelijk voor het ophalen van het huishoudelijk afval van alle inwoners van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, waarbij een goede dienstverlening naar de inwoners een belangrijk uitgangspunt is. In dat kader heeft de Bar-Afvalbeheer namens de gemeente Ridderkerk en Barendrecht een overeenkomst gesloten met TWS (Total Waste Systems Nederland B.V.) om vulgraadsensoren te plaatsen in de ondergrondse containers. Deze vulgraadmeting zorgt voor een verbeterde dienstverlening richting haar inwoners en een meer efficiënte inzameling van het huishoudelijk afval.

Betere dienstverlening door voorspelling

De vulgraadsensor meet de ruimte die nog vrij is in de ondergrondse container. Deze metingen worden gecombineerd met historische data waarmee voorspeld wordt wanneer de container geleegd moet worden. Ook storingen worden op deze manier gesignaleerd. Dit resulteert in een dynamisch ophaalschema waardoor er altijd voldoende aanbiedcapaciteit is. Het gevolg is dat inwoners veel minder vaak een volle container zullen aantreffen. Naar verwachting vermindert na de introductie van de vulgraadmetingen het aantal overlastsituaties. Een ander positief effect is een vermindering van het aantal vervoersbewegingen en CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu.

Samenwerking met TWS

Middels een Europese aanbesteding is TWS als partner uit de bus gekomen. TWS is een leverancier van afvalinzamelingsoplossingen en van vulgraadsensoren met gekoppelde dynamische routeplanning. Zij hebben op basis van de beoordeling van de inschrijving en de praktijktest de economisch meest voordelige inschrijving gedaan. Inmiddels is met TWS een overeenkomst gesloten met een looptijd van acht jaar. Recent is gestart met de plaatsing van de sensoren in de ondergrondse restafval en papiercontainers in de gemeenten Barendrecht en Ridderkerk.

Op de foto de ondertekening door (links) Maarten de Jongh van TWS Nederland B.V. en (rechts) Hans van den Brule namens NV BAR-Afvalbeheer.

Back To Top