Skip to content

Zaanstad maakt de efficiëntie van inzet Bigbelly’s inzichtelijk

De gemeente Zaanstad maakt al sinds enige jaren gebruik van de Bigbelly Smart Max, de zelfpersende afvalbak op zonne-energie die is voorzien van slimme software.
Ze zijn daarbij ook erg gefocust op het efficiënt ledigen van de 32 Bigbelly’s die zij in gebruik hebben.

Onderstaande praktijk voorbeelden geven goed weer welke efficiëntie voordelen de gemeente Zaanstad inmiddels heeft behaald met de inzet van de Bigbelly’s.

Casus Wormerveer

Er stonden in Wormerveer in 1 gebied 25 afvalbakken van 100 liter, die 3 per week werden geleegd en soms nog overliepen. Deze werden vervangen door 10 Bigbelly’s die nu 1 x per week worden geleegd.

25 prullenbakken 3 x per week legen is 75 ledigingen per week
10 Bigbelly’s 1 x per week legen is 10 ledigingen per week
Dit scheelt dus 65 ledigingen per week oftewel 3380 ledigingen per jaar.

Besparing:

Legen standaard prullenbak kost 3 minuten x 75 ledigingen = 225 minuten per week.
Legen Bigbelly kost 5 minuten x 10 ledigingen = 50 minuten per week.
De besparing is dus 175 minuten oftewel 2,91 uur per week.
In arbeidsuren is dit 2,91 uur per week x 52 weken = ruim 151 uur per jaar

Conclusie: Dit project bespaart maar liefst 151 arbeidsuren

Casus centrum Zaandam

In Januari 2024 zijn op de Gedempte Gracht in Zaandam 29 prullenbakken van 100 liter vervangen voor 13 Bigbelly’s. Dit betrof alleen de zuidzijde van de Gedempte Gracht.

De verwijderde bakken hadden samen 2900 liter inhoud en de geplaatste Bigbelly’s hebben samen een inhoud van 8125 liter ongeperst zwerfafval. Dit alleen al leverde dus  een behoorlijke toename in capaciteit op. Dat de loopafstanden voor het publiek hierdoor wat groter zijn geworden heeft geen enkel probleem opgeleverd.

Besparing:

Door de wisseling zijn er in 6 maanden tijd 9.880 minder ledigen van prullenbakken uitgevoerd. Dit is omgerekend in arbeidstijd 471 uur.

Conclusie

Het verminderen in het aantal prullenbakken heeft nergens geleid tot meer zwerfafval en een bijkomend voordeel is dat de Bigbelly een gesloten systeem is, waardoor het vuil er niet uit kan waaien of eruit kan worden getrokken door vogels.

Naast de financiële besparing op de arbeidsuren worden er natuurlijk ook nog aanzienlijk minder voertuigbewegingen gemaakt. Deze zijn in de besparing nog niet eens meegenomen. Door de inzet van Bigbelly’s is er dus al veel geld bespaart in arbeidsuren en inzet van auto’s. Deze besparing heeft niet geleid tot meer zwerfvuil en het publiek heeft geen moeite met de iets grotere afstanden. De Bigbelly met haar voetpedaal en gesloten systeem zou zelf kunnen zorgen voor meer gebruikersgemak, maar dit is niet gemeten.

Klik HIER voor het persbericht van de gemeente Zaanstad

Wilt u ook weten wat de inzet van de Bigbelly’s voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op via +31 (0)1650 572999 of stuur een mail naar info@twsbenelux.com

Back To Top